21 februari 2008

Blod, svett och trådar....


och det stämmer faktiskt. Det har blivit några nålstick med blodvite som efterföljd, och det har blivit en del tårar genom det här projektet.

Jag köpte ett par skitcoola jeans på stan. Dyra som attans men snygga som få. Så nu när jag skulle gå sykursen i vår tänkte jag slå två flugor i en smäll och lära mig sy jeans, samt få ett par snygga jeans till. Sagt och gjort, 6 veckor senare:) Det tog ca 2 gånger att få till mönstret rätt. Sen tog det en gång att klippa ut och overlocka alla kanter. De resterande 3 gick åt till att sy ihop det hela, och då gjorde jag ändå en del hemma. Linningen blev fel 2 gånger, först blev den för kort, sen gjorde jag den helt rak, som en rektangel, men det funkade inte alls. Dom blev jättestora i midjan. Detta var sent igårkväll. Då kom tårarna första gången. Efter lite tårar och svordomar och hot om att köpa ett par, så kollade jag min ottobre woman, hur dom gör linningar, jaha, dom är rundade. Och inte kunde jag släppa det hela, vid midnatt började jag rita om linningen, klippte ut den in mönstertyg och testade den mot min midja och testade nål fast. Det blev perfekt. Imorse kastade jag in min andra bit jeanstyg i tvätten, för jag hade inte kvar nåt av den första. Sen gick torkskåpet varmt. Linningen syddes på, sen syddes det bälteshällor, här var min kantbandsvikare kanonbra, man slapp vika för hand:) Sen kom vi till det näst sista momentet, sy på hällorna, TUGG TUGG TUGG sa min pfaff, som hittills fått mycket beröm. Det gick inte alls och blev bara världens tjorv på undersidan. Jaha, funderade på om jag skulle få avvakta med projektet och dra det till svågern och sy på hans sambos gröna gamla husqvarna. Men jag tänkte att mammas husqvarna som är nåt år nyare får en chans först. Tog en skräpbit och vek rätt antal varv, och sydde. Det gick superfint. Jaha, fram med jeansen. TUGG TUGG TUGG. attans, varför gick inte det då. Aja, envisheten gav sig inte, jag sprättade bort tjorvet och testade igen, och vad den hade för sig första gången vet jag inte, för andra gick det kanon. Sen var det bara sy knapphål och trycka i jeansknapparna, och här fick jag för första gången användning av min prymtång, som inte ens är tänkt till ändamålet. Jeansknappar är tänkt att det ska gå att bara trycka med händerna, jo pyttsan, om man är Pippi kanske;) Tången fick därmed hjälpa till. Jag är kanonnöjd med tanke på att det är första jeansen, visst finns det småsaker som jag hade velat ha bättre, men på det stora hela är dom super. Tom finare än köpesjeansen:)

Tyg: Jeanstyg 1.5 m på ohlssons rea, 50 kr metern
Tråd: Marinblå och orange tråd jag hade hemma, grå stickningstråd, 30 kr
Knappar: Det gick åt 5 jeansknappar, 2 på första linningen, en blev sned, totalt 30 kr
Dragkedja 10 kr
Resårband ca 5 kr
Namnband 3 kr
Totalkostnad: 153 kr
Orginal: 700 kr
Tid: Lätt 15 timmar, med arbetstid inräknad, totalpris: 1653 kr;)
Haha, aja, men jag har sytt dom själv. Med en massa hjälp från våran duktiga kursledare Carola, utan dig hade betydligt fler tårar fällts. Tack!
Just ja, som bonus får ni se tröjan jag sydde häromdagen. Kommer ett eget inlägg om den sen.

9 kommentarer:

Thea sa...

WOW! Jag tycker du ska vara så stolt så stolt så stolt!!

Jättehäfigt och tack för att du delade med dig av dina strapatser!

Mimmi sa...

Shit pommesfrites! Du är ju helt otrolig. Har inte ord till att beskriva hur duktig du är. De är iallafall skitsnygga!!!!!

Liza sa...

Mimmi
ojdå, nu rodnar jag nästan:) Tackar så jättemycket!

Liza sa...

Ja, tack thea oxå naturligtvis:)

Anonym sa...

wow wow wow, vad roligt att du fick till det, för dom blev riktigt snygga!

Jenny sa...

Skitsnygga!! De ser ut att vara mödan värd. Jag är impad!!

GOBLIgobli sa...

Håller med i redan lagda kommentarer, übersnygga jeans!!! Inget projekt jag skulle ge mig in på tror jag men du verkar ha mycket mer tålamod, och framförallt tid ;-).
100 poäng av 10 möjliga! :-D

Carolina sa...

Håller med de andra!
De är verkligen supersnygga, och vilkett tålamod du haft ;)

KlaramedK sa...

SUPERFINA!
låter som mycket arbete! ..sydde en trenchcoat för 2 år sedan...mycket svordommar och sprättnade men oj, va kul det är när folk frågar var man köpt plagget!!